I Stettin vil du opdage, at der på mange fortove er røde stiplede linjer. Disse røde linjer har en helt særlig betydning. De er beregnet til ”Bytur i Stettin på egen hånd”.

Hvis du står med bykortet, kan du gå en tur rundt i stort set hele den indre by og se mange af byens imponerende bygningsværker, seværdigheder, mindesmærker og meget andet.

Bykortet kan fås på de fleste hoteller og på turistkontoret. Vær opmærksom på, om de røde ”vandreture” og diverse numre er med på kortet.

Følger du ruten, kan du ikke fare vild i byen. Du kan altid finde tilbage til dit udgangspunkt – uanset, hvor du starter på din sightseeing, hvis du følger den røde linje. Det skal dog lige tilføjes, at Stettin er ved at renovere mange fortove, så der kan mangle striber på kortere strækninger. Men følger du kortet, vil du stadig kunne finde rundt, ud, frem, hjem og tilbage.

Hvert sted er der et rødt tal og en informationstavle med det, du kan se, der hvor du er. Det er dog kun på Polsk, Tysk og Engelsk. Her er nogle udvalgte punkter med og lidt information på dansk.

God fornøjelse med turen rundt i byen og hele opholdet i Stettin.

Den røde linie i Stettin fører forbi

1. Vi starter ved hovedbanegården hvor det første tog ankom fra Berlin den 15te August 1843 og dermed markerede jernbanens æra i Pommern. Bygningen er ombygget adskillige gange siden.

2. Postkontor nummer 2 er en gruppe bygninger designet af en lang række forskellige arkitekter. Der har været bygget på bygningen i faser fra 1872 og helt frem til 1ste verdenskrigs udbrud. Specielt interessant er hovedhallen med skylight og mange spændende detaljer.

3. Barakkerne, en af oprindeligt 2 bygninger opført i 1776 for personalet ved “Snegleporten”. Bygningerne havde tilsammen 192 værelser der beboedes af soldater og disses familier.

4. Del af bymur med mindeplade er fragmenter af den oprindelige bymur. I 1957 afsløredes en mindeplade til minde om 300 året for Polske troppers under ledelse af general Stefan Czarniecki ankomst til Stettin.

5. Sankt Johns kirke er en gotisk 3 skibet kirke bygget i det 14 årh. af Franciskaner munke der kom til byen i 1240. Seværdigt i kirken er især alteret og de flotte vægmalerier der kan dateres til starten af det 15 årh.

6. Langebro og Toldkontoret. Den nuværende langebro blev bygget i 1959 som erstatning for den under krigen ødelagte Hansabrücke (1903). Der har været bro her på stedet siden 1283. Toldkontoret blev åbnet i 1908 og det er stadig i dag toldkontor.

7. Gamle rådhus (Bymuseum) er en malerisk gotisk bygning der kan dateres tilbage til midten af det 15 årh. I midten af 1600 tallet blev den gavl der vendte ud mod byens gamle torv ændret fra gotisk til barok byggestil. I 1879 blev bygningen nedlagt som rådhus og fra 1975 har Stettins bymuseum til huse i bygningen.

8. “Den nye gamle bydel” er vel den mest dækkende betegnelse for området omkring byens gamle torv. Her påbegyndte man i 1995 opførelsen af 144 boliger der har det til fælles at de står nøjagtigt oven på de gamle fundamenter fra det udgravede gamle Stettin. På denne måde vil man genskabe det gamle gademiljø med små torve og smalle stræder. Et rigtigt spændende og meget se værdigt projekt.

9. Loitz huset er en sen gotisk / tidlig renæssance bygning opført i 1547. Huset tilhørte Loitz familien der var en indflydelsesrig købmandsfamilie. Familien gik konkurs i 1572 og huset har siden da skiftet hænder mange gange. I dag huser det kunstakademiet.

10. De Pommerske fyrsters slot. Begyndelsen på slottet kan dateres tilbage til 1346 hvor fyrst Barmin den III opførte en stenbygning hvorfra man kunne kontrollere flodtrafikken på Oder. Siden blev denne stenbygning udbygget i flere omgange. Under 2den verdenskrig blev slottet fuldstændig ødelagt men er blevet genopført og tjener i dag som kulturhus med opera, operette, koncertsale, galleri, restauranter, turist information og souvenir forretninger.

11. Staldene er en bindingsværk bygning fra begyndelsen af det 17 årh. I dag huser bygningen en afdeling af Stettins universitet.

12. De 7 kappers tårn kan dateres tilbage til begyndelsen af det 14 århundrede. Tårnet tjente som fængselstårn frem til 1723. Oprindelig var tårnet en del af middelalder Stettins befæstning. Byens mure var i alt 2510 meter lange heraf 610 meter langs Oder. Der var 4 hovedporte, 7 rundtårne, 14 firkantede tårne, 1 heksagonal tårn og 15 halvtårne.

13. Søfartsskolen beliggende på Waly Chobrego består af 2 bygninger hvor den sydlige del er opført 1903 og den nordlige i 1921.

14. Søfartsmuseet stod færdigt i 1913, her kan man se samlinger tilegnet søfart, skulpturer og etnografiske udstillinger fra Afrika, Asien, Polynesien og Sydamerika.

15. Regeringsbygningen er en gruppe bygninger der stod færdige i 1911. Facaden er rigt dekoreret med skulpturer. Bygningen huser i dag den Pommerske delstatsregering. Sydtårnet er 72 meter højt og på toppen står en statue af en sømand.

16. Waly Chrobrego eller Haken terrasse er det imponerende sandstens trappearrangement opført i årene 1902-07 efter beslutning af byens daværende borgmester Herman Haken.

17. Adam Mickiewisz statuen som hyldest til den kendte Polske digter afsløret den 3 maj 1960. Indtil 2den verdenskrigs afslutning stod her en bronzestatue af Kejser Friedrich III til hest, denne statue var lavet af Ludwig Manzel.

18. Kongeporten opført i 1727 efter tegninger af G.C.Wallrave, porten havde tidligere det meget prangede navn “porten hvor man hylder Preusserne”. En mindeplade på østvæggen afsløret i 1999, til minde om den Polske general Desydery Chlapowski der var fange i Stettins fort i 1833.

19. Skt Peter og Paul kirken er en gotisk kirke fra 14 årh. opført på det sted hvor Stettins første kirke blev opført i 1124. meget flotte ydermure og indenfor interessante malerier.

20. Stettins nyeste monument til minde om de faldne værftsarbejdere.

21. Professorenes huse er placeret langs den nordlige sektion af 14 årh. bymure. Efter 2den verdenskrig er husene genopført i den form de havde i det 18 årh.

22. Jomfru Maria skolen opført i 1832, her på stedet lå tidligere Maria kirken som blev ødelagt efter lynnedslag i 1789, kirken var dengang den smukkeste kirke i Stettin.

23. Gaden Farna nummer 1, på denne adresse fødtes i 1729 den senere Russiske kejserinde Katarina den Store.

24. Sankt Jakobs domkirken er en meget stor treskibet gotisk kirke, beliggende hvor der lå en trækirke fra 1187. Byggeriet af kirken startede i 1375 på fundamentet af denne trækirke. Under 2den verdenskrig blev kirken meget alvorligt ødelagt men er nu genopbygget. Tårnet på kirken ser lidt afstumpet ud, oprindeligt var tårnet 119 meter højt og den 3 højeste bygning i Tyskland. Klokken fra det oprindelige tårn stammer fra 1681 og den vejer næsten 6 tons, denne klokken er blevet ophængt i et stativ ved siden af kirken.

25. Flora monumentet, en tidlig 1800 tals barok statue (J.G.Blume)

26. Ørnefontænen (Grael) er en meget smuk barok fontæne rejst i 1732.

27. Paladset under globen er en flot barok bygning opført i 1726 og fødested for den Russiske kejserinde Maria Fiodorowna, anden kone til Zar Paul I. I dag huser bygningen afdeling af Stettins universitet.

28. Musikskolen er beliggende i dette neoklassistiske palads opført i 1722. Oven over vinduerne på 2den sal kan man se 20 buster af kendte komponister, disse er blevet tilføjet bygningen i 1960erne. I dag huser bygningen musikskolen.

29. Pommerske landags bygning (nationalmuseum). Dette barok palads blev opført i 1727 efter tegninger af G.C.Wallrave. Bygningen blev omdannet i 1885-1888 men i 1930 blev bygningen rekonstrueret i sin oprindelige form. I dag er der nationalmuseum i bygningen.

30. 13 musers bygning blev opført i 18 årh. og ombygget i 19. årh. Bygningen blev ødelagt under 2den verdenskrig og blev siden genopført. I dag er der museum for moderne kunst i bygningen.

31. PKO banken dette flotte bygningsværk i barok stil stod færdigt i 1895 efter tegninger af E. Drews. På balkonen over hovedindgangen er det værd at bemærke de 2 statuer en ridder og en jordbesidder.

32. Hovedpostkontoret er en imponerende bygning i neogotik der stod færdig i 1905 efter tegninger af Hintze. Facaden er meget rigt dekoreret med mange flotte detaljer.

33. Skt John Baptist kirke bygget i 1890 for det katolske samfund. indenfor en mindeplade for de Tysk katolske præster der blev myrdet af nazisterne.

34. Børnehospitalet er en gruppe af bygninger opført 1893-1894, udvidet i 1904 og igen i mellemkrigsårene. I 1931 blev det kontorer for byens sundhedsvæsen og efter 2den verdenskrig blev der indrettet børnehospital i bygningerne.

35.General Anders pladsen er en park anlagt på den tidligere garnisonskirkegård. I parken finder man en mindesten dedikeret til Franske krigsfanger fra 1870-71 krigen. “Til minde om Frankrigs heroiske sønner, ofre for Tysk fangenskab”.

36. Hellige Jesus Kristi hjerte kirken opført i årene 1913-19 som garnisonskirke. Det var den første Prøjsiske bygning opført i stål og beton.

37. Skt Adalbert garnisionskirke er en neogotisk kirke med et 65 meter højt tårn opført i 1906-09. Seværdigt inde i kirken er et mosaikbillede af Skt Adalberts martyrdød, det 16 stemmige orgel og urnerne indeholdende aske fra 2den verdenskrigs slagmarker.

38. Kornel Ujejski statuen lavet i 1901 af Antoni Popiel stod oprindeligt i Akademigaden i Lvov. Statuen blev flyttet til Stettin og afsløret i december 1957, på bagsiden af piedestalen poetens ord “Vær lykkelige mit folk”.

39. Brama Portowa tidligere Berliner Tor stod færdig i 1740 efter tegninger af G.C.Wallrave. På gavlen våbnene fra de Prøjsiske provinser, på vestgavlen ser man viadrus, Oders gudinde, og et Stettin billede.

40. Det nye rådhus (det røde rådhus) er en neogotisk bygning tegnet af Kruhl færdigopført i 1879. To af Stettins mest kendte borgmestre styrede byen fra denne bygning, Herman Haken og Fryderyk Ackermann. I dag huser bygningen maritime kontorer.

41. Anker monumentet, her stod oprindeligt en statue af Stettins kvindesymbol, Sedena, tegnet af Manzel og afsløret i 1898. Statuen forsvandt sporløst i 1945.

Vi er sociale

5,226FansLike
0FølgereFølg
169FølgereFølg
46FølgereFølg
191TilmeldteTilmeld

Vejrudsigten Stettin

Szczecin
clear sky
20.2 ° C
21 °
19 °
45 %
4.6kmh
0 %
tirs
21 °
ons
22 °
tors
23 °
fre
24 °
lør
25 °